Els millors consells per tractar amb okupes a Girona

114207175 1 Actum Advocats Girona

Els okupes (coneguts localment com ‘Okupas’) són un gran problema a Catalunya i Espanya i una plaga per als legítims propietaris . Si teniu, o esteu pensant en tenir, una segona residència a Girona, podríeu estar en major risc que la vostra llar sigui ocupada il·legalment per persones okupes perquè es deixa buida durant períodes prolongats de temps.

Encara que mal tractat per les autoritats espanyoles, és important recordar que l’okupació no és un delicte sense víctimes, i pot ser molt estressant per als propietaris afectats. Tenint això en compte, aquí teniu tot el que necessiteu saber sobre el problema de l’okupació a Espanya i alguns consells principals per evitar-ne ser víctima:

L’okupació és un problema creixent a tota Catalunya

El nombre d’immobles ocupats il·legalment a Catalunya va augmentar un 2,7% entre el 2019 i el 2021 fins a 14.675 denúncies de víctimes durant l’any. Es tracta d’un increment del 40% entre els anys 2015 i 2020, la qual cosa demostra que els ‘okupas’ és un tema molt recent al país.

El nombre real d’habitatges ocupats a Catalunya? Ningú ho sap amb certesa, ja que les estadístiques només se centren en els casos denunciats i els casos que arriben als tribunals.

Les regions on es considera oficialment que l’okupació és el problema més gran són Catalunya, on es van presentar 6.647 denúncies el 2020, i Andalusia, on es van presentar 2.372 denúncies el 2020. El motiu principal pel qual hi ha tants okupes a Espanya és sorprenentment senzill: perquè hi ha tantes propietats buides. Amb 3,4 milions d’habitatges buits a Espanya (o almenys parcialment buits ja que són cases de vacances) hi ha l’oportunitat perquè els okupes aprofitin. Aquest problema només s’ha agreujat encara més per les restriccions de viatge de la pandèmia, la qual cosa va significar que les cases parcialment ocupades es quedessin buides durant més temps.

També és important tenir en compte que els okupes a Espanya tenen més drets dels que podríeu esperar: certament, més que a qualsevol altre país europeu, la qual cosa dificulta molt el procés d’eliminació. L’okupació a Espanya és un tema molt divisible: encara que molts ho consideren un acte delictiu, d’altres se senten més solidaris, ho veuen com una culpa del govern i de la crisi de l’habitatge que han creat i que impedeix que els joves espanyols puguin entrar legítimament a la ciutat. escala de propietat.

Protegir la teva llar dels okupes

La millor manera de tractar amb els okupes  és prendre mesures per evitar que tinguin accés a la teva propietat en primer lloc. Alguns dels passos següents són la millor manera d’assegurar-se que els okupes no podran orientar la vostra llar:

Lloga la teva casa quan no la fas servir. Les propietats que estan buides durant llargs períodes de temps són un objectiu més gran per als okupes, per la qual cosa llogar la vostra propietat, ja sigui a llarg termini o mitjançant diversos contractes a curt termini, és una bona manera de protegir la vostra llar que també comporta avantatges econòmics. Treballar amb un agent d’arrendaments us garantirà que tingueu algú que us ofereixi suport amb el procés i també actuarà com un element dissuasiu físic per als okupes que observen la vostra llar.

Assegureu-vos que teniu instal·lat un sistema d’alarma a casa. Es tracta d’una solució ideal per una infinitat de motius: actua com a dissuasiu visual per a qualsevol okupes, es pot vincular a la policia o a un servei de seguretat que evitarà els intrusos i significa que qualsevol persona que entri a casa seva pot ser retirada aquelles primeres 48 hores crucials.

Penseu bé en el que publiqueu a les xarxes socials: anunciar quan us allunyeu de la vostra propietat, podria actuar com una invitació oberta als okupes a ocupar la vostra llar.
Si no vius a casa teva quan decideixes vendre-la o llogar-la, demana al teu agent que eviti col·locar rètols de lloguer/venda fora de la teva propietat: això alertarà els okupes del fet que la teva casa pot estar buida i la propietat podria convertir-se en el focus no desitjat de la seva atenció.

114207175 Actum Advocats Girona

Assegureu-vos que la vostra casa sembli una casa. Teniu flors al jardí, objectes personals a l’interior de la propietat i qualsevol altra cosa que faci semblar que la vostra llar està ocupada: si després la vostra llar és trencada per okupes, tindreu un cas més fort per emprendre accions legals per intrusió. Per aquest motiu, us recomanem que no deixeu la vostra propietat completament buida en cap moment.

Demaneu-li a un amic o veí que viu a prop de la vostra propietat espanyola que la revisi regularment: també podeu contractar un servei per fer-ho en nom vostre. Demaneu-los que entrin a la vostra propietat, de manera que qualsevol okupa que utilitzi trucs per determinar si s’està entrant a la propietat sàpiga que la vostra propietat es manté i s’utilitza amb freqüència.

Què he de fer si un okupa entra a casa meva a Girona?

Els okupes a Catalunya tenen considerablement més drets que a qualsevol altre país, de manera que si segueixes els consells esmentats anteriorment i els okupes encara entren a casa teva, és fonamental que actuïs ràpidament: què passa en les primeres 48 hores, després de l’ocupació serà clau per saber com de fàcil és resoldre la situació. Si els okupes ocupen la vostra llar i no són qüestionats durant 48 hores, llavors tenen drets legals, i desafiar la seva ocupació serà costós i requereix molt de temps. En un termini de 48 hores, la policia actuarà ràpidament per ajudar a desallotjar els okupes, i sovint no requerirà una ordre per fer-ho.

Els okupes, es mouen ràpidament: un cop han entrat en una propietat es traslladaran a les seves pertinences i canviaran els panys. Això crea l’aspecte que viuen a la propietat i després se’ls concedeix drets d’okupes, la qual cosa fa que el procés legal per eliminar-los sigui frustrantment llarg. Fins i tot estàs obligat legalment a continuar pagant totes les factures de serveis públics a la propietat per als teus okupes: negar-te a fer-ho podria provocar que siguis denunciat a la policia per intimidació i coacció.

Per retirar els okupes cal presentar una demanda de desnonament als jutjats, i tant vostè com els okupes haureu de comparèixer al jutjat en la data fixada: tingueu en compte que és poc probable que els okupes optin per assistir. No cal que assisteixin, però, perquè el procediment continuï, i només quan el jutge et doni la decisió, l’okupa pot ser desallotjat per la força per la policia. Aquest procés acostuma a ser més ràpid si s’ha ocupat l’habitatge principal o la residència principal, però el procés s’allarga molt en el cas de les cases de vacances o les segones residències. El cas mitjà pot trigar entre 9 i 18 mesos a resoldre’s.

Què més puc fer?

Si el procés d’eliminació legal dels vostres okupes sembla massa llarg i complicat, hi ha alternatives. Podríeu intentar desallotjar vosaltres mateixos els okupes supervisant les seves activitats i contractant els serveis d’un serraller per canviar els panys quan sàpigues que estaran fora de casa. Alternativament, podeu informar a la policia que hi ha lladres a casa vostra en lloc d’okupes, ja que és més probable que la policia actuï ràpidament en cas de robatori.

Finalment, podeu contractar els serveis d’una agència antiokupa. Aquestes agències treballen dins dels límits del servei jurídic espanyol per tractar els okupes de diferents maneres. Aquests van des d’una forta intimidació armada fins a una negociació financera, assegurant que els okupes desocupin la vostra propietat el més aviat possible.

 
 

Necessites assessorament?
Conseguiu una cita avui!

Contacte

Serveis legals

Dret Civil

Dret Inmobiliari

Dret Processal

Dret Mercantil

Dret Penal

Dret Administratiu

Segueix-nos

Newsletter

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.
©Actum Advocats. 2022 Disseny web per ClicXarxes Socials  Política de privacitat | Avís legal